Een groep parlementsleden van verschillende partijen eist dat bestuurders een boete krijgen als ze slechts 1,5 km/u harder rijden dan de maximumsnelheid.
In een nieuw rapport dat morgen wordt gepubliceerd, zal de All Parliamentary Group for Cycling and Walking oproepen tot nieuwe regels, die de gebruikelijke toleranties van de meeste politiekorpsen overschrijven. De meeste politieagenten en korpsen staan een tolerantie van 10% plus 2 mph over de limiet toe voordat bestuurders het risico lopen vervolgd te worden.
De nieuwe regels betekenen dat bestuurders een boete kunnen krijgen als ze 24 mph rijden in een zone waar 20 mph is toegestaan, of 35 mph in een zone waar 30 mph is toegestaan.
Het probleem hierbij is dat de tolerantieniveaus zo zijn ingesteld dat ze rekening houden met schommelingen in de nauwkeurigheid van de snelheidsmeter. De APPG, die bestaat uit parlementsleden van alle partijen en collega's, zal echter in hun rapport als een van de tien aanbevelingen aanvoeren dat de toleranties moeten worden opgeheven.
Volgens de Sunday Times zal het rapport het volgende stellen: 'Als de basisveronderstelling is dat men (tot op zekere hoogte) ongestraft te hard kan rijden, dan voedt dit de overtuiging dat verkeerswetten niet serieus genomen hoeven te worden.
'Wij zijn van mening dat snelheidslimieten en de handhaving daarvan de basis vormen van verkeersrechtvaardigheid, omdat te hard rijden de oorzaak is van het merendeel van de overtredingen die op de weg worden begaan.'
De APPG zou zich ook voorbereiden om ministers te vragen om te overwegen om hogere straffen in te voeren voor herhaalde verkeersovertredingen. Dit omvat een vereiste voor hertesten voor iedereen die wil rijden na een periode van diskwalificatie, naast een verhoging van de maximumstraf voor gevaarlijk rijden.
Edmund King, voorzitter van de AA, is bezorgd dat het contraproductief kan zijn. “Snelheidslimieten zijn er om een reden en mensen moeten ze respecteren.
'Maar als mensen te paranoïde zijn over het rijden met 1 of 2 km/u boven de maximumsnelheid, dan is dat niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.
'Het is beter om een fietser aan de linkerkant van de weg te kunnen zien, of een voetganger die van rechts komt, dan alleen maar naar de snelheidsmeter te staren.'
Nicholas Lyes, beleidsdirecteur bij de liefdadigheidsinstelling IAM RoadSmart, heeft verklaard: "Automobilisten moeten zich altijd aan de maximumsnelheid houden, maar het beboeten van bestuurders die de maximumsnelheid met 1 mph overschrijden, zou streng zijn en heeft mogelijk niet het gewenste effect op de verkeersveiligheid, omdat bestuurders gefixeerd kunnen raken op de snelheidsmeter in plaats van op de weg voor hen.
'De huidige tolerantieniveaus die de meeste politiekorpsen hanteren, zorgen er bovendien voor dat er geen foutmarge is tussen wat de camera registreert en de werkelijke snelheid van het voertuig.
'Een betere manier om de verkeersveiligheid te verbeteren, is door de cursussen voor snelheidsbewustzijn en rijvaardigheidstrainingen uit te breiden.'
Zoals verwacht heeft dit nieuws voor opschudding gezorgd op sociale media en nu vragen we u om uw gedachten met ons te delen. Moeten bestuurders een boete krijgen als ze 1 mph te hard rijden of zijn we gek geworden?