Safety dashcams could lead to dangerous driving

Veiligheidsdashcams kunnen leiden tot gevaarlijk rijgedrag

Bestuurders worden gewaarschuwd voor de verkeerde plaatsing van dashcams. Veel mensen zijn zich er namelijk niet van bewust dat een verkeerde plaatsing een ernstige verkeersovertreding is.

Motorveiligheidsexperts van Road Angel hebben de verwarring bij Britse automobilisten over de juiste plaatsing van dashcams op de voorruit opgehelderd.

Lezing Veiligheidsdashcams kunnen leiden tot gevaarlijk rijgedrag 5 minuten Volgende Politiediensten maken gegevens over snelheidsboetes openbaar

Bestuurders worden gewaarschuwd voor de verkeerde plaatsing van dashcams. Veel mensen zijn zich er namelijk niet van bewust dat een verkeerde plaatsing een ernstige verkeersovertreding is.

Motorveiligheidsexperts van Road Angel hebben de verwarring bij Britse automobilisten over de juiste plaatsing van dashcams op de voorruit opgehelderd.

Als u de dashcam niet buiten de 'rode zone' houdt, omdat deze het zicht van de bestuurder blokkeert, kunt u in Schotland strafpunten krijgen of zelfs een aanklacht wegens gevaarlijk rijgedrag.

Dashcams met zuignappen zorgen ervoor dat automobilisten de dashcam overal op de voorruit kunnen plaatsen. Het kan dus gebeuren dat de bestuurder de camera verkeerd plaatst, wat hem een ​​boete kan opleveren.

En nu het aantal dashcams toeneemt en Britten op zoek zijn naar de veiligheid van de veiligheidsvoorzieningen die deze bieden, is het mogelijk dat steeds meer bestuurders onbewust de wet overtreden.

Dashcams registreren ongefilterd alle ongelukken waarbij bestuurders betrokken zijn of waarvan zij getuige zijn. Dit levert betrouwbare informatie op die de politie kan onderzoeken.

Verzekeringsmaatschappijen geven vaak ook korting aan automobilisten die een dashcam laten installeren. Dit is vooral handig voor automobilisten die zich inzetten voor hun veiligheid.

Maar ondanks dat dashcams een nuttig hulpmiddel zijn om de verkeersveiligheid te verbeteren, zijn veel eigenaren zich er niet van bewust dat de plaatsing ervan hen in feite minder veilig kan maken en dat ze mogelijk de wet overtreden.

In de Wegenverkeerswet staat duidelijk dat dashcams het zicht op de weg niet mogen blokkeren. De voorruit mag niet worden gehinderd door obstakels.

Het ministerie van Transport stelt verder dat dashcams niet dieper dan 40 mm in het bereik van de ruitenwissers (zone 'B') mogen worden geplaatst en dat ze niet meer dan 10 mm in zone 'A' mogen komen.

Zone 'X' is de gevarenzone. Als u hier een dashcam plaatst, riskeert u ernstige verkeersovertredingen, omdat deze het zicht op de weg voor u belemmert.

Dashcams horen op de voorruit te zitten om alles wat er gebeurt zo goed mogelijk vast te leggen, maar ze mogen het zicht van de bestuurder op geen enkele manier blokkeren.

Als de dashcam verkeerd wordt geplaatst, overtreden bestuurders de wet en kunnen de beelden als onbetrouwbaar worden beschouwd, omdat de dashcam het volledige zicht op de weg blokkeert.

Deskundigen hebben ontdekt dat bestuurders graag dashcams in hun gezichtsveld plaatsen, omdat ze vinden dat het scherm van de dashcam zichtbaar moet zijn.

De beste plek voor deze veiligheidsregistratieapparaten is echter bovenaan in het midden van de voorruit, naast de achteruitkijkspiegel.

Op deze manier kan de camera nog steeds een volledig beeld van beide kanten van de weg vastleggen, zonder dat het zicht van de bestuurder wordt geblokkeerd.

Als u wordt betrapt met een dashcam of een ander apparaat dat op een plek is geplaatst waar u geen goed zicht hebt, riskeert u drie strafpunten op uw rijbewijs vanwege de verkeerde plaatsing.

Een dashcam op de verkeerde plaats kan er bovendien toe leiden dat bestuurders de controle over hun voertuig verliezen, wat gevaar oplevert voor alle andere weggebruikers en tot forse boetes kan leiden.

Een woordvoerder van verkeersveiligheidsexpert Road Angel zei dat het installeren van een dashcam weliswaar voordelen biedt, maar dat het vooral belangrijk is om te weten waar je deze precies op de voorruit moet plaatsen.

Gary Digva, oprichter van Road Angel, zei: “Het plaatsen van de dashcam op een plek waar je tijdens het rijden geen zicht meer hebt, is absoluut uit den boze. Je kunt er minimaal drie strafpunten op je rijbewijs voor krijgen.

“Een verkeerde plaatsing kan er ook toe leiden dat u wordt aangeklaagd voor gevaarlijk rijgedrag en het niet goed beheersen van het voertuig. Dit kan betekenen dat u voor de rechter verschijnt en een onbeperkte boete en een mogelijk rijverbod krijgt.

"Ik weet dat velen van ons geneigd zijn om de dashcam in ons gezichtsveld te plaatsen omdat het lijkt alsof het scherm er zou moeten zijn om naar te kijken - maar dit kan gemakkelijk leiden tot afleiding en gevaarlijk rijgedrag. Daarom raden we af om een ​​dashcam met een scherm te kopen.

“De beste plek om je dashcam te plaatsen is hoog bij je achteruitkijkspiegel. Op die manier kan de camera beide kanten van de weg vastleggen en vormt hij geen obstakel.

“Alle beelden die zijn vastgelegd met een dashcam die het zicht op de weg voor u blokkeert, kunnen als onvoldoende worden beschouwd en zelfs tegen u worden gebruikt vanwege gevaarlijk rijden zonder helder zicht.

“Dashcams zijn een geweldige toevoeging aan de veiligheid van alle voertuigen. Het is echter belangrijk om te weten waar u ze het beste kunt plaatsen: bovenaan de voorruit, naast de achteruitkijkspiegel.

"Het geeft een duidelijk zicht op de weg voor je zonder dat het een obstakel is voor de bestuurder. Anders riskeer je drie strafpunten op je rijbewijs, of een zware straf voor gevaarlijk rijgedrag."

https://www.roadangelgroup.com/